Skip to content

Assessment

Wat is de Energy Leadership Index?

De Energy Leadership Index is een assessment dat is ontworpen om je leiderschapspotentieel te meten. Immers, iedereen is leider van zijn/ haar leven. Het assessment maakt inzichtelijk hoe je verschillende scenario’s benadert. Er wordt een numerieke waarde toegekend op basis van het soort energie dat je in elke situatie inbrengt. 

Het doel is om erachter te komen hoe je jouw energie gebruikt en om te bepalen hoe positieve energie kan worden bevorderd.

Wat zijn de zeven energieniveaus?

De energieniveaus binnen de Energy Leadership Index variëren van 1 tot 7. De niveaus zijn bedoeld om emoties en houdingen te meten. Aan de onderkant van de reeks bevinden zich degenen met negatieve denkpatronen, en aan de bovenkant van de reeks zijn degenen die positieve energie ervaren. Er zijn geen slechte of goede niveaus; iedereen beweegt gedurende de dag door de verschillende niveaus heen.

Niveau 1
Deze personen zijn kritisch zelfbewust, maar ondernemen geen actie. Personen met een hoog niveau 1 hebben doorgaans een laag zelfbeeld, werken in crisismodus en hebben een gebrek aan productiviteit. Sommige personen hebben weinig tot geen passie of toewijding voor het werk dat ze doen. Ze reageren vooral op crisissen en hebben geen echt doel in hun leven. Hun communicatieve vaardigheden zijn slecht, net als hun vermogen om anderen echt te inspireren en te motiveren.

Kernemoties: schuldgevoel, twijfel aan zichzelf, hopeloosheid, angst, zorgen, depressie

Niveau 2
Voor deze personen komen acties en resultaten voort uit woede en conflict. De focus ligt op anderen, stress, teleurstelling, weerstand, strijd, controle en recht.

Vaak voelen interacties met dit soort personen aan als een oneerlijk spel, waarin hun wereld bestaat uit winnaars (zij) en verliezers (alle anderen). Het is niet ongebruikelijk dat niveau 2-personen blijven hangen in details en het grotere geheel niet overzien.

Kernemoties: woede, wrok, haat, schuld, hebzucht, onenigheid, trots

Niveau 3
Het is op dit niveau dat er een verschuiving is tussen angst (niveau 1) en negatieve energie (niveau 2) naar positieve energie en de bereidheid om verantwoordelijkheid te nemen voor iemands daden.

De gedachten van personen van niveau 3 zijn positief, en hun emoties komen voort uit vergeving. Acties en resultaten kunnen rationalisatie, rechtvaardiging, tolerantie en coping omvatten.

Kernemoties: opluchting, gemoedsrust

Niveau 4
De focus van personen in niveau 4 ligt op hun omgeving. Ze geven echt om anderen en nemen niets persoonlijk. In plaats daarvan kijken ze objectief naar omstandigheden en mensen. Ze zijn speels, genereus, ondersteunend, behulpzaam en zorgzaam.

Kernemoties: mededogen, liefde, dankbaarheid

Niveau 5
Personen die op niveau 5 opereren, leven met volle teugen en laten het verleden niet in de weg zitten. Ze zijn ruimdenkend en richten zich op hun omgeving als geheel in plaats van alleen op zichzelf.

Vaak zien deze personen uitdagingen of bedreigingen als kansen voor groei en ontwikkeling. Deze individuen proberen de verschillen in anderen niet te veranderen; in plaats daarvan concentreren ze zich op het accepteren en verzoenen van verschillen.

Kernemoties: vrede

Niveau 6
Deze personen worden gedreven door hun intuïtie en zijn vaak creatieve genieën en visionairen. Individuen op dit niveau zien anderen om hen heen als een verlengstuk van zichzelf, wat een houding van empowerment en prestatie onder mensen in hun omgeving bevordert. Met niveau 6 personen wint iedereen altijd. 

Kernemoties: vreugde

Niveau 7
Het zevende en hoogste niveau is vaak het moeilijkst te bereiken, en maar weinig mensen zitten lang in dit energieniveau. Het wordt gekenmerkt door een volledig gebrek aan schuld, schaamte en faalangst.

Niveau 7 personen hebben geen oordeel en – in tegenstelling tot niveau 2 – vinden ze dat winnen en verliezen illusies zijn. Ze zijn onverschrokken en ze creëren en observeren tegelijkertijd.

Kernemoties: passie

Uiteindelijk, kun je, als je je meer bewust bent van je leiderschapsstijl en de impact die dit heeft op je omgeving, de andere leiderschapsstijlen bestuderen en eraan werken om het type leider te worden dat je wilt zijn.

Hoe kan ik mijn leiderschapskwaliteiten verbeteren?

De eerste stap bij het verbeteren van jouw energie leiderschapsstijl is het herkennen van jouw huidige energieniveau. De Energy Leadership Index geeft een eerste inschatting van jouw leiderschapskwaliteiten. Door persoonlijke reflectie en coaching kan het zwaartepunt verschoven worden.